Digitale Fotografie Vakantie

Godox AD 100 Pro test

Stacks Image 3
Godox AD 100 Pro, flitser in hand formaat
De kracht van het Godox flits systeem is niet zo zeer dat het licht mooier is dan van andere merken. JDat kun je niet zo helemaal 1,2,3 stellen. Het gaat erom wat je ermee doet en hoe je het plaatst. Dat maakt mooi licht. Verder zijn er natuurlijk wel een aantal rand voorwaarden voor wat licht goed, mooi of betrouwbaar maakt.

Dat het licht van Godox (dus ook de AD 100 Pro) goed is komt voor uit cijfers als kleur stabiliteit, herlaad tijd, kracht (vermogen) en instelbaarheid. En misschien kan ik daar ook nog wel aan toevoegen flexibiliteit. Die alle tezamen bepalen hoe goed een flitser is. Het is een mix der delen.

Er zijn bijvoorbeeld flitsers die een een andere kleurtemperatuur krijgen als je er harder of zachter mee gaat flitsen. Dat is lastig om mee te werken. Daar heeft Godox nagenoeg geen last van.

De nieuwste loot aan de Godox flitsstam is weer een bijzondere. Nog kleiner, compacter en lichter. Handig voor mij daar ik graag behalve mijn camera en objectieven ook mijn flitsers meeneem op de motor. Hoe kleiner en lichter des te beter.

Stacks Image 13
Om naar kleine en lichte flitsers te verlangen hoef je niet eens met de motor op pad. Want hoe meer flitsers je bezit hoe meer je loopt te sjouwen. Fotografie staat synoniem voor sjouwen. Momenteel heb ik 6 Godox flitsers. Dus er moeten ook 6 statieven mee. Dat is dan al tas twee specifiek voor de statieven. Dan nog een tas voor de licht vervormers, denk aan softboxen, snootjes, barndoors en wat er allemaal nog meer is. En dan heb je nog de kleuren gels en bevestiging systemen waar je mee kunt werken. Dus nog een tas erbij.

Dat is mijn argument om toch ook graag over kleine flitsers te beschikken. Hoe meer er in 1 tassen passen hoe mooier het is.
Stacks Image 112

Formaat

En hierboven zie je dan hoe klein de Godox AD 100 pro is. Precies net zo groot als een blikje frisdrank. Dat is niet groot! Ideaal zeg ik. Waar ik vroeger in mijn flitskoffer op de plek van twee Cactus flitsers kwijt kon (of een Nikon reportage flitser) kan ik er nu vier kwijt. Want de AD 100 pro is korter en kleiner. En rond. Dat is in mijn koffer nog handiger in te delen.

Verder is een klein formaat flitser handiger bij het verstoppen van je flitser ergens in je te maken foto. Dus in beeld. Hoe kleiner, des te makkelijker deze te verstoppen is ergens in je foto. Achter een boom, achter een steen of waar dan ook.

Power

Ergens moet het ten koste van gaan zou je denken wanneer een flitser zo klein wordt. Nou dat valt erg mee. De Godox AD 100 Pro is meer dan 1/3 e sterker dan een Godox V860 II. Die laatste heeft een richt getal van 60. Omgerekend komt de AD 100 Pro op richt getal 100 uit. Dus behoorlijk krachtiger dan een krachtige reportage flitser.

Dat is gemeten op standje 24 mm zoom. De Godox flitser kan als enige in de Wistro lijn zoomen. Zal de rest volgen in de toekomst? De AD 100 kan door zoomen naar 85 mm. En daar wordt hij sterker van omdat het licht meer gebundeld blijft. Het scheelt bijna een stop licht. En het gekke is dan dat deze bizar kleine flitser heel dicht in de buurt komt van de kracht van zijn grotere familie lid (gender neutraal geschreven dit) de AD 200 Pro. Die kan niet zoomen. Die is wat hij is.

Met andere woorden als je de AD 100 zoals ik heel vaak op 85 mm zoom gebruikt is deze nagenoeg net zo sterk vergeleken met een duurdere AD200 Pro. En dat is heel raar gedaan eigenlijk door Godox. Ik klaag niet, ik vind het prima. Over de prijzen heb ik het later nog.

Theoretisch kun je de AD100 Pro als hoofdlicht gebruiken. Overdag midden in de zon zal je het dan wel lastig afgaan. dan moet de flitser wel dicht bij het onderwerp geplaatst worden. En er kan dan zeker geen softbox of iets anders gebruikt worden. Je zal hem moeten gebruiken als een kale flitser. Dan gaat het prima.

Beter is om in dit soort situaties de AD100 Pro te gebruiken als een effect licht. In de studio of in de avond schemering is de flitser steeds functioneler en flexibeler in te zetten. Laat je niet al teveel afleiden door wat ik schrijf. Zeer waarschijnlijk maak ik hele andere foto's dan jij zult maken.
Stacks Image 118
De herlaad tijd ook na een volle flits is snel. Slechts anderhalve seconde. Dat is snel. En wat ik tot nu toe heb gemerkt met alles waarmee ik hem gebruikt heb is dat de kleur temperatuur van de 100 Pro niet afwijkt met harder of zachter flitsen. Ik kan het met het blote oog niet waarnemen.

Flexibiliteit

Die is zo enorm hoog met de Godox flitsers. Ook met de 100 Pro. Je kunt er van alles op- en aanhangen. Later zal ik hierover per product van Godox nog aparte tests schrijven. Het leuke echter van het merk Godox is, is dat er zoveel is en het is bijna altijd van goede kwaliteit en de aanschafkosten zijn laag. dat je soms denkt hoe kunnen ze het ervoor maken?

Het is indrukwekkend hoeveel producten en hoe snel Godox ontwikkelt. En altijd alles keurig verpakt in eigen meegeleverde opbergkoffertjes. Er is een grote angst momenteel voor alles wat China doet en er vandaan komt. Ik zeg dan dat anderen het dan maar beter moeten doen. Ik ken geen tweede bedrijf wat dit net zo goed doet als Godox. Copycats? Echt niet. Ze zetten zelf nieuwe standaarden neer. Er is niemand die ook maar hierbij in de buurt kan komen. En alles werkt met alle andere producten van Godox. Er is goed over nagedacht. Behalve de batterijen. In de 100 Pro zit weer een andere batterij. dat zou wel wat universeler mogen worden. Nu snap ik wel dat een AD 100 batterij wat anders is dan voor een AD 400, maar ik heb nu wel heel erg veel verschillende Godox laders staan. dat is het enige minpuntje wat ik kan benoemen.

Ander mooi punt is ook bij de AD 100 dat alles magnetisch zo op de flitser is te klikken. geen moeilijk gedoe meer zoals vroeger met klittebanden en dergelijke. Voorbeelden van de magnetische klik systemen kun je hieronder zien.
Stacks Image 126
Hierboven zie je wat er al beschikbaar is om te gebruiken in combinatie met een Godox AD 100 Pro. En er is nog veel meer. Later zal ik ook tests schrijven over de AK-R1 set en andere accessoires. Ook over de speciale houders.

Bediening

Groep A tot en met E is uiteraard ook weer aanwezig. Vijf groepen. Ideaal. In ieder geval voor mij. Werkt met de XT2, X1 en de Pro triggers. Kortom met alle triggers van Godox voor zover ik het weet.

De bediening van de menu's op de Godox triggers zijn eigenlijk allemaal hetzelfde. Als je een flitser doorhebt hoe het werkt dan heb je ze allemaal door. Knopjes kunnen op een andere plek zitten bij een andere flitser, maar de bediening is consequent en eenduidig. Knap hoor de gedachte die hierachter zit. Er wordt echt over nagedacht. het bewijst wederom dat Godox niet zomaar een naar fabriek uit China is. Ze zijn wel zo begonnen, maar hebben gevestigde fabrikanten volledig achter zich gelaten. Zowel camera als gespecialiseerde flitsmerken.
Stacks Image 142

Nog een keer om te laten zien hoe klein de AD 100 Pro is.

Prijzen en rekenen

De AD 100 pro is te koop voor 349 euro. Daar krijg je het onderstaande voor.
Stacks Image 166
349 euro voor een flitser is in dit geval niet echt spot goedkoop. Een V860 II is belachelijk goedkoop, een AD100 niet. Maar je kunt het in meerdere opzichten bekijken. Hij is wel bijna twee keer zo sterk als een V860 II. Dus dan is de prijs weer heel erg billijk als je het zo berekent.

Vergelijk je het met een AD200, welke dan te kopen? Die is qua basis specificatie 2x sterker dan een AD 100. maar niet als je gaat zoomen met de AD 100. Dan is dan op 1/3 e stop na net zo sterk als een AD 200. De ene kost 349 en de andere 459. 110 euro prijs verschil. En de zoom mogelijkheid van de AD 100, daar zit hem de grote kracht in. Als hoofdlicht zal ik hem niet vaak gebruiken. daar heb ik andere flitsers voor. Ook de AD 200 gebruik daarvoor niet want als hoofdlicht gebruik ik altijd de AD 600. Een heel ander soort flitser, veel krachtiger, maar ook minder makkelijk mee te nemen. Iedere flitser heeft zo zijn eigen functie als ze bij mij uit de tas komen. Maar nogmaals, bij jou kan dat heel anders zijn.

Of laat ik het nog anders zeggen. Als de Ad100 Pro 10 jaar geleden had bestaan dan was het zeer zeker mijn hoofdlicht en flitser geweest. Het zou een droom geweest zijn om zoveel vermogen te kunnen hebben met draadloos flitsen.

De AD200 en AD100 doen bij mij voornamelijk dienst als effect flitsers. Kleine lichtjes ergens in mijn foto's. Accentlichtjes of noem het sfeerlichtjes. Voor mij is de aanschaf van een AD100 voordeliger dan een AD200. Omdat ik ze eigenlijk op dezelfde manier gebruik.

Dat kan voor jou anders zijn. Als je pas net beging met het opbouwen van je flitsset. Als het je eerste flitser wordt dan kan ik hem van harte aanbevelen. Maar dat kan ik een AD200 ook.

Alleen past de AD100 nog makkelijker in je fototas. Iets wat ik wel een belangrijk argument vind. Maar goed, die keuzes zijn aan jou.

Beoordeling:

Heel veel waar krijg je voor je geld. En de flitser is een onderdeel van een hele grote Godox flits familie. Die je eindeloos kunt uitbreiden en aanpassen. Waarbij heel veel accessoires in de mix te gebruiken zijn met andere flitsers.

Het is betrouwbaar, krachtig en snel. Voor relatief weinig geld. Ga de specificaties van deze flitser vergelijken met die van Nikon, Canon en Sony en je hebt het nergens meer over. Ook al is deze AD100 niet geschikt om bovenop je camera in de hot shot te plaatsen. Maar dat doe ik toch al nooit. Vergelijk je de prijzen met die van de genoemde camera merken dan sla je steil achterover. Zo groot.

De grootste kracht zit hem echter in het totale Godox systeem. En dan nog even het onderbuik gevoel. Deze flitser is zo klein, zo schattig, zo leuk….maar ja dat zijn geen argumenten.
Resumé:

Fantastische flitser.
Prijs:
Vermogen:
Kwaliteit licht:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
9.0
9.0
9.5
9.5
10
Beoordeling: 9.5